Notícia

L’Aj. de Vilafranca, INNOVI i l’Escola Vitivinícola d’Espiells organitzen una jornada amb experiències d’economia circular del sector vitivinícola

06 de novembre de 2020

El dijous 5 de novembre es va organitzar una jornada en línia en el marc de les jornades PATT i el programa Penedès Circular  amb l’objectiu de donar a conèixer els beneficis i les oportunitats que poden tenir diferents subproductes generats en el sector vitivinícola.

A l’acte hi van participar 75 persones de diferents sectors i procedències amb interès sobre l’economia circular. La jornada va començar amb una explicació del programa Penedès Circular i de les dades extretes de la diagnosi elaborada per l’Ajuntament per detectar les oportunitats al Penedès per aquest sector. Acte seguit es va poder presentar la guia “Estratègies d’economia circular i prevenció del malbaratament i dels residus alimentaris al sector de les begudes” elaborada pel departament de Territori i Sostenibilitat.

Un bloc destinat a experiències i casos pràctics va poder exemplificar el que ja s’està fent per aprofitar els molts recursos que ens ofereixen la vinya i el procés productiu del vi. Per això vam comptar amb l’experiència de més de 50 anys de CADES, una empresa ubicada a Avinyonet del Penedès, que aprofita els subproductes del raïm (brisa, mares...) per convertir-lo en bioetanol, olis i altres derivats. Vam poder conèixer a fons el projecte ReWine, un projecte europeu que ha servit per analitzar i veure la viabilitat de rentar les ampolles per poder-les reutilitzar. Des de l’Institut Català del Suro ens va exposar les moltes possibilitats que ens ofereix aquest material tant noble per donar-li una segona vida un cop ja s’ha utilitzat. I finalment dues experiències que mostren la viabilitat tècnica i econòmica que ofereixen les calderes de biomassa per optimitzar l’energia als cellers, experiències portades per Atria Bioenergia amb la caldera que van instal·lar a Caves Avinyó i ISVED, totes dues membres del Clúster de Bioenergia

Volem destacar que de totes i cadascuna de les ponències van permetre als participants veure les oportunitats encara per explorar i explotar en cadascun dels casos. Fet que ens planteja un escenari amb possibles línies de treball sobre les que hem de seguir treballant per tendir cap a l’economia circular.

--

Les presentacions i la gravació de la jornada estarà penjat al portal de les jornades PATT properament.

La propera jornada del Penedès Circular anirà destinada a explicar quins han estat els resultats de la diagnosi i les oportunitats de tot el teixit industrial del Penedès i els recursos en matèria de subvencions i ajudes per impulsar-los que ens oferirà la responsable en Economia Circular d’ACCIÓ el proper 24 de novembre.