Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’Ajuntament instal·la fonts d’aigua en equipaments municipals per reduir els residus d’envasos

23 de novembre de 2022

Coincidint amb la Setmana de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament està instal·lant fonts d’aigua en diversos equipaments municipals amb l’objectiu de reduir els envasos de plàstic d’un sol ús.

Una de les fonts ja es va instal·lar aquest estiu a l’Espai Jove La Nau, i l’altra s’ha instal·lat aquesta setmana a l’Alberg Municipal, donant així un nou servei als usuaris d’aquest equipament. La iniciativa ha estat presentada aquest migdia per la regidora de Medi Ambient, Lourdes Sànchez, i el regidor de Joventut, Miquel Medialdea.

La regidora ha explicat que, a banda d’aquestes dues fonts i de les dues més que hi ha al Complex Aquàtic, en les properes setmanes s’instal·laran també dues noves fonts en equipaments esportius: una al Pavelló de la Gamba i una altra al Pavelló Firal. També la Universitat Rovira i Virgili instal·larà una font a l'edifici de l'Enològica per als estudiants del grau d'infermeria.

Lourdes Sànchez ha emmarcat aquesta acció en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que té lloc del 19 al 27 de novembre, en la que s’han fet activitats enfocades a la reducció de residus dissabte al mercat setmanal, diumenge es va fer una activitat de reforestació i recollida de residus a la Serreta i aquesta setmana continuen els actes amb activitats als mercats municipals.

Sànchez ha recordat que els envasos d’aigua són un 10% dels envasos del contenidor groc i, com a exemple de reducció, ha exposat que en la Mitja Marató de l’Espirall-Vilafranca celebrada diumenge es van estalviar un 18.000 envasos d’ampolles de plàstic. “Des de l’Ajuntament fa temps que treballem de forma transversal per reduir els envasos de plàstic d’un sol ús. A la Festa del Xató, s’han eliminat les ampolles d’aigua de plàstic, i als avituallaments d’esdeveniments esportius com la Mitja Marató o la 10K es disposa de fonts d’aigua o de punts de connexió amb l’aigua de la xarxa per poder eliminar l’ús d’ampolles d’aigua de plàstic”, ha dit.

El repte de la reducció de residus

La regidora ha fet esment que a Vilafranca es generen 1,5 kg de residus per habitant cada dia (dades de 2021). “Tot i que un 40% d’aquests residus es reciclen, el reciclatge també té un cost tant ambiental com econòmic. El millor residu és sempre el que no es produeix”, comentava.

Per la seva banda el regidor de Joventut, Miquel Medialdea, ha valorat positivament els mesos de funcionament de la nova font a l’Espai Jove La Nau. "No podia ser que vulguem inculcar hàbits saludables als joves i no els poguéssim donar aigua. En aquests mesos de funcionament s’han dispensat 1.377 litres d’aigua i se n’han fet uns 3.500 usos. Gràcies a aquest tipus de font hem evitat generar 2.500 ampolles d’aigua i 51 kg de plàstic com a residu. És un recurs molt valorat pel jovent”, ha dit el regidor."

Aquesta acció s’emmarca en la certificació Biosphere que ostenta Vilafranca del Penedès i amb la qual acredita que té entre els seus objectius la sostenibilitat i que treballa per a una millora contínua.