Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’Ajuntament organitza una jornada sobre transició energètica per a les empreses

06 de octubre de 2022

En el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, l’Ajuntament ha organitzat un seguit d’actes adreçats a difondre les oportunitats que té la ciutadania i les empreses a l’abast per poder impulsar mesures per a la transició energètica.

Dimecres 5 d’octubre a la seu de Promoció Econòmica, al Centre Àgora, va ser el torn de les empreses amb l’organització d’una jornada dedicada a oferir els recursos existents actualment per fer possible aquesta transició i casos pràctics per veure’n la seva viabilitat. 

En primer terme, l’ICAEN i la Diputació de Barcelona ens van aportar informació sobre les ajudes i els serveis que actualment s’impulsen des de l’administració tant pels ens locals com per les empreses. En el cas de l’ICAEN (Institut Català d’Energia) l’exposició es va centrar sobretot en exposar les subvencions vigents, com sol·licitar-les i quins altres serveis ofereix la Generalitat. Al seu torn, la representant de l’Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Diputació com a ens local, exposava com la Diputació ofereix ajuda tècnica i econòmica als ajuntaments i consells comarcals que alhora reverteixen directament aquest suport a les empreses i al teixit productiu de cada territori. Concretament compartia com aquest suport s’està traduint en la creació de les comunitats energètiques arreu del territori. 

Acte seguit des de la cooperativa EPI (Energia per a la Igualtat), van exposar diferents estratègies i per on començar a fer aquesta transició posant l’accent en la importància de fomentar l’eficiència. És a dir, posant en relleu que cada empresa pot aplicar mesures que poden tenir baix cost per reduir consums i que a canvi tenen gran impacte i amortització en menys d’un any. Aquestes mesures passen per detectar fuites d’energia o possibles millores en eficiència per poder aplicar correccions. Aquest anàlisi de detecció és el què a través d’una prediagnosi que s’ha ofert el darrer any a les empreses amb el suport de l’Ajuntament ha permès que les empreses participants hagin pogut aplicar aquestes millores així com instal.lar plaques fotovoltaiques. 

Una altra estratègia ens l’aportava la FEGP (Federació Empresarial Gran Penedès) que a través de la compra agregada d’energia han aconseguit millors preus per a les empreses associades gràcies a poder garantir un preu fix a 3 anys i oferir per tant, preus fixes i competitius en aquests temps d’incertesa. 

Acte seguit, es van presentar empreses i experiències pràctiques com ara AKZO Nobel, com a empresa multinacional i ADET com a empresa familiar, que a través de les seves experiències van il·lustrar els beneficis i l’estalvi econòmic que els ha representat la instal·lació de plaques fotovoltaiques i els reptes que es plantegen de cara a futur per esdevenir encara més autònoms i eficients energèticament. 

I per acabar, el darrer bloc es va centrar en la importància de coordinar-nos i de fomentar la col·laboració publico-privada. Les experiències en aquesta línia ens les van exposar l’AMERC (As. Municipis de la Riera de Caldes) i l’as. d’empresaris de Bufalvent de Manresa, que van compartir entre altres aspectes, la importància de teixir confiança entre el teixit empresarial d’un territori per poder aconseguir una massa crítica que permeti fer possible aquesta transició amb més garanties. 

Programa de la jornada.