Notícia

L'escola municipal d'art Arsenal serà pionera en la posada en marxa d’un mòdul formatiu sobre sostenibilitat i economia circular en el disseny gràfic i la joieria

15 de desembre de 2020

La iniciativa s’emmarca en el programa pluridisciplinari del Penedès Circular engegat des del Servei de Promoció Econòmica i que té com a objectiu impulsar estratègies en el teixit productiu i les persones emprenedores de la comarca encaminades a afavorir l’economia circular.

Per dur-ho a terme des del Servei de Promoció Econòmica i l’escola Arsenal s’ha dissenyat un mòdul formatiu que començarà a impartir-se el proper semestre i que serà per l’alumnat de cicles formatius de Grau Superior.

L’escola Arsenal ja fa anys que treballa en projectes vinculats a la sostenibilitat i a la justícia social i ambiental, és per això que aquesta aposta referma el convenciment que des de l’educació i des de totes les disciplines es pot treballar per a la sostenibilitat.

Aquest mòdul posarà en context als futurs professionals sobre la importància de saber d’on venen els materials, com dissenyem, quin és l’ús i el destí dels productes i l’impacte que això genera. I és que l’economia circular contempla estratègies que tenen una relació directa amb l’art i el disseny. En destaquem algunes com ara l’ecodisseny de productes i serveis on s’incorporen criteris ambientals en el procés de disseny de manera complementària a la resta de criteris considerats habitualment,  la remanufactura que recupera els productes després del seu ús per donar-los una nova vida, l’economia col·laborativa que fa referència a models de negoci en els que es faciliten activitats que creen un mercat obert per a l’ús temporal de mercaderies o serveis o la més coneguda, la reutilització que consisteix a donar una nova vida a un determinat producte després del seu ús habitual, ja sigui per al mateix ús o per un de nou.

Totes aquestes estratègies, entre d’altres, seran treballades a l’escola Arsenal amb l’objectiu que l’economia circular i la sostenibilitat puguin ser l’essència dels projectes que es duguin a terme per part del centre. Amb aquesta incorporació a nivell curricular, l’escola fa un pas més  endavant i esdevé l’única escola d’art i disseny del país que incorpora en la seva idiosincràsia, en els seus projectes i en el seu projecte educatiu de centre, aquesta mirada innovadora i tant necessària.

Accessibilitat